Youtube
Facebook
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.
  • 06 1 261 0078

A 2020-as év utolsó napján kiadott Magyar Közlöny 298. számában jelet meg az egyes közlekedési tárgyú jogszabályok módosításáról szóló 722/2020(XII.31.) Kormány rendelet, mely a közúti, vasúti és légi ágazatokat érintően 21 alcím alatt tartalmaz új előírásokat. A 10. pont alatt találjuk meg a 261/2011. (XII. 7.) Korm. rendelet módosítását, melynek új 4/A. §-a értelmében a Magyarország területét érintő, díj ellenében nemzetközi közúti árutovábbítást végző 3,5 tonnát meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű tehergépjármű, a saját számlás nemzetközi közúti áruszállítást végző 7,5 tonnát meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű tehergépjármű, továbbá a Magyarország területén végzett kabotázs fuvarozást végző tehergépjármű az adott fuvarfeladatra (az üres futást is beleértve) érvényes elektronikus fuvarregisztrációval vehet részt a közúti forgalomban.

 

A fuvarregisztrációhoz a Magyarország területén végzett szállítási feladat megkezdése, vagy a Magyarország területére történő belépés előtt a közlekedési hatóság által üzemeltetett nyilvánosan elérhető informatikai BIREG nevet viselő rendszerben kell a vállalkozás adatait - cégnév, székhely, tevékenységi vagy közösségi engedély adatait rögzíteni. Annak a személynek az adatait is meg kell adni, aki az adott vállalkozás szállítási tevékenységének a BIREG rendszerben történő rögzítésére jogosult. A regisztrációt követően a felhatalmazott személy, a tehergépjármű vezetője, vagy üzemben tartója a Magyarország területére történő belépés és kilépés előtt, továbbá magyarországi lerakodás vagy felrakodás esetén, annak befejezéséig az adott szállítás adatait - felrakó és lerakó ország azonosító adatait - és az ehhez szükséges dokumentumokat a közlekedési hatóság által üzemeltetett BIREG rendszerben rögzíti, valamint feltölti. A fuvarregisztráció elvégzéséről szóló, a BIREG rendszer által korábban megküldött visszaigazolást a díj ellenében nemzetközi közúti árutovábbítást végző gazdálkodó szervezet a magyarországi felrakás helyén a feladónak, magyarországi lerakás helyén a címzettnek is bemutatja. A hírek szerint 2021. január 31-ig az ellenőrzések során a hatóság elsősorban tájékoztatással, a hiányosságokra történő figyelmeztetéssel segíti az érintetteket, februártól viszont már bírságolni fognak.

Amint azt a legutóbbi FUVINFO konzultáció alkalmával Karmos Gábor az Egyesület főtitkára az előadásában kifejtette az MKFE 2018-ban kezdeményezte az előzetes elektronikus engedélyregisztrációs rendszer bevezetését, abból a célból, hogy informatikai alapokra helyezve tegye hatékonnyá a Magyarországra irányuló vagy innen induló CEMT vagy bilaterális engedélyhez kötött nemzetközi közúti áruszállítási feladatokban tevékenykedők ellenőrzését. Az MKFE szerint a jogszabály előírásain még változtatni szükséges a valódi cél érvényesülése érdekében. Idézzük az Egyesület véleményét: "A BIREG jogszabály kihirdetése 2020. december 31-én megtörtént »

A BIREG regisztrációs felület már elérhető az alábbi linken:

https://bireg.gov.hu/bireg/#/account/register

Egyelőre az sem ismert pontosan, hogy konkrétan mely fuvarfeladatoknál és milyen kritériumok esetén kötelező a BIREG használata. A jogszabályból azonban arra lehet következtetni, hogy – ellentétben az eredeti érdekképviseleti javaslattal – a BIREG hatálya nem csak az engedélyhez kötött (CEMT vagy Bilat) nemzetközi áruszállítási műveletekre, hanem a tisztán közösségi engedéllyel végzett fuvarokra is kiterjed. Az MKFE - előzetesen egyeztetve az ITM államtitkárával - a jogszabály finomítására tesz javaslatot, annak érdekében, hogy ne sérüljön az EU-n belüli szolgáltatások szabadságának kritériuma, és valóban a fuvarozók érdekeit szem előtt tartó, a jogkövető vállalkozásokat támogató rendszer valósuljon meg."

A BIREG kizárólag a teherforgalomra vonatkozó engedély-ellenőrzési rendszer, mely semmilyen összefüggésben nincs a személyszállítással, így az autóbuszos személyszállító vállalkozásokat nem érinti.

További információk: https://www.mkfe.hu/hu/mediamenu/hirek/belf%C3%B6ldi-h%C3%ADrek/10982-bireg-a-kihirdetett-jogszab%C3%A1ly-m%C3%B3dos%C3%ADt%C3%A1s%C3%A1t-k%C3%A9ri-az-mkfe.html

Joomla! hibakereső konzol

Hibák

Munkamenet

Profilinformációk

Memóriahasználat

Adatbázis lekérdezések