Youtube
Facebook
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.
  • 06 1 261 0078
  • 06 20 938 4663

Megjelent az innovációért és technológiáért felelős miniszter 54/2021. (XI. 5.) ITM rendelete a közúti közlekedési ágazatban használt gépek kezelőinek képzéséről és vizsgáztatásáról

A Magyar Közlöny 200. számában jelent meg a rendelet, melynek hatályba lépése 2021. december 5. A jogszabály mellékletében részletezett géptípusok kezelőinek képzését, vizsgáztatását és a gépek kezeléséhez szükséges jogosítvány kiadására vonatkozó előírásokat szabályozza.

 

Az új ITM rendelet 2022. február 3-val hatályon kívül helyezi a közúti közlekedési ágazatban használt önjáró emelő- és rakodógépek kezelőinek képzéséről és vizsgáztatásáról szóló 40/2009. (VIII. 31.) KHEM rendeletet, amely eddigiekben szabályozta ezt a területet.

A jövőben e képzésnek és a vizsgának is, elméleti és gyakorlati része lesz.

Az elméleti oktatási rész keretében általános munkavédelmi és elsősegély nyújtási ismereteket, általános üzemeltetési és technológiai ismereteket és szakirányú gép specifikus ismereteket kell oktatni. A gyakorlati oktatási rész keretében gépkezelési gyakorlatot és munka- és balesetvédelmi ismereteket kell majd oktatni.

33 db gépcsoport helyett ezentúl 82 db tartozik a hatósági képzésekhez.

A jogszabály nem tartalmaz órakeretekről információt, feltételezhető, hogy a hatályba lépés előtt a Közlekedési Alkalmassági Vizsgaközpont megjelenteti a vonatkozó tantervi és vizsgakövetelmény leiratát.

Most annyit tudni, hogy az elméleti oktatáshoz legalább középfokú végzettség és az adott tantárgy szakmai tartalmához igazodó, a  várható tantervi és vizsgakövetelményekben meghatározott szakképesítés megléte az előírás. A gyakorlati oktatáshoz a gépcsoportba tartozó gép kezeléséhez szükséges gépkezelői jogosítvánnyal és legalább kétéves időtartamú gépkezelési gyakorlattal rendelkező személy alkalmazható. Továbbra is előírás marad, hogy a képző szervnek igazolnia kell, hogy megfelelő gépekkel, gyakorló területtel rendelkezik, és megfelelő oktatót képes biztosítani.

Jelenleg még az OKJ bemeneti feltételt előíró hatályos jogszabály alapján szervezhetők a gépkezelői vizsgák.

Érdeklődjön irodánknál!

Joomla! hibakereső konzol

Hibák

Munkamenet

Profilinformációk

Memóriahasználat

Adatbázis lekérdezések