Youtube
Facebook
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.
  • 06 1 261 0078
  • 06 20 938 4663

Amit ismeretes díj ellenében végzett közúti árutovábbítási, a saját számlás áruszállítási, valamint az autóbusszal díj ellenében végzett személyszállítási és a saját számlás személyszállítási tevékenységről, továbbá az ezekkel összefüggő jogszabályok módosításáról szóló 261/2011. (XII. 7.) Korm. rendelet, 2021. december hó 27-én megjelent módosítása, 2021. május 21-től a árutovábbítási tevékenységi engedély kötelezettséget kiterjesztette a 2,5 t megengedett együttes össztömeg feletti járművekkel belföldi forgalomban fuvarozást végzőkre, annak minden feltételrendszerével együtt.

Ezen belül jelenik meg a szakmai irányító biztosítása, a gazdálkodó szervezet tulajdonosának, tagjának, alkalmazottjának személyében.

A rendelet értelmében a szakmai irányító abban az esetben felel meg a szakmai alkalmasság követelményének, ha részt vesz a közlekedési hatóság által e célra szervezett vagy engedélyezett tanfolyami képzésen, és a képzést követően eredményes írásbeli és szóbeli vizsgát tesz.

A FUVINFO IRODA KFT ezen a területen rendelkezik képzési engedéllyel és évek óta jó minőségben szervezi a szaktanfolyamokat alap illetve továbbképesítő előírásoknak megfelelően, és delegálja a résztvevőket a Közlekedési Alkalmassági Vizsgaközponthoz vizsgára.

Helyzetjelentést adtunk az ITM részére a nálunk tapasztaltakról, a tanfolyamok sűrítéséről a vizsgára való jelentési lehetőségekről.

Véleményünk szerint biztos, hogy a legmagasabb erőfeszítés az érintett, a képzőszerv és a KAV részéről sem fogja tudni azt eredményezni, hogy minden furgonos határidőre hozzá jusson az engedélyhez, megkérdeztük, hogy várható –e olyan átmeneti rendelkezés, mely ezt a problémát megoldja?

 

Feltettük a kérdést, hogy mivel a rendelet 10 § (6) bekezdése tartalmazza azt az előírást, hogy a szakmai irányító személyének alkalmatlanná válása vagy a szakmai irányító személyében bekövetkező változás esetén a gazdálkodó szervezet legfeljebb hat hónapig működhet szakmai irányító nélkül, élhetnek-e ezzel a lehetőséggel a május 21-ig engedély kötelezettség nélküli belföldi árufuvarozók?

Eligazítást kértünk az ITM-től, hogy a több száz érintett részére hiteles információt tudjunk biztosítani, ezzel megnyugtatva az érintetteket, hogy a megélhetésüket biztosító tevékenységüket tudják folytatni május 21-ét követően is, oly módon, hogy az átmeneti rendelkezés alatt, ne kerülhessen kiszabásra a közúti árufuvarozáshoz, személyszállításhoz és a közúti közlekedéshez kapcsolódó egyes rendelkezések megsértése esetén kiszabható bírságok összegéről, valamint a bírságolással összefüggő hatósági feladatokról szóló 156/2009. Korm. rendelet szerinti 600 ezer forint összegű közigazgatási birság.

ITM elérhetősége e-mailben: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.

A választ honlapunkon közre fogjuk adni!

Joomla! hibakereső konzol

Hibák

Munkamenet

Profilinformációk

Memóriahasználat

Adatbázis lekérdezések